Balaton
Balatonalmádi
Magánszálláshely
Szálláshely bemutatása
Kilátó,Müemlékek.
Kutassy Vendégház környéke
Elérhetőség
Kerékpárral Balatonalmádiban
írd át
GalériaÓvári "Messzelátó"

A kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, valamikor a századforduló táján. Gerendavázas, cseréppel borított tetőzetét a '90-es évek elején rekonstruálták régi fényképek alapján, de egyszerűbb alakban. Egy időben Wesselényi Kilátónak is nevezték.
A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves, meghatározó stílusa román (XI-XII. sz.), az alsó barokk (1779), mellette a volt jezsuita kolostor. Első királyunk neve alatt fennmaradt oklevélben írták le először Berény nevét. Szárberényt "István, a keresztény, egész Magyarország királya" adta a Veszprémvölgyi apácák monostorának. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, Ny felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Cseri-hegy látszik.

Geocaching-láda GPS koordinátái:
Szélesség N 47° 1,806'
Hosszúság E 18° 0,485'
Magasság: 145 m

Az Óvári Messzelátóhoz vezető Városi Tanösvény:
1. Városház tér
2. A Zsák-vendéglő kapuoszlopai
3. Kilátóhely
4. Kiserdő
5. Óvári "Messzelátó"
6. Vörös homokkő feltárás
7. Régi mozdony
8. Kerekeskút
9. Szent Jobb kápolna
10. Öreg-parkbalatonalmadibalatonalmadi


Műemlékek    
 
Aki a városba betoppan, és elindul felfedezni az építészet fellelhető kincseit, megnézi templomait, középületeit, megmaradt értékeit, nyomon követheti a magyar történelem virágzó és viszontagságos évezredes útját. Az európai kultúra nyomai szervesen beépültek a helyi építészet formavilágába. Változatos formában jelenik meg a népi elemeket felvonultató, polgári felfogást tükröző építészeti elemrendszer.
Különös jelentőséggel bír a vöröskő használata, hiszen e vidék mindenkor bővelkedett nemes építőanyagban. Nagy hagyománya van a kőszobrászatnak.
A legnagyobb, tisztán almádi vörös homokkőből készült emlékmű az országban az első világháborús hősi emlékmű. A város fölé emelkedő Óvári kilátó is vöröskőből épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Balaton keleti medencéjére. A hajdani emberek megélhetésének, építészetének részét képező vörös homokkő emlékműve a Városház téren álló Pannónia Aqua. A tájhoz kötődő natúr alapanyagok, a vöröskő, a nád, a fa meghatározója volt a település építészetének. Fűrészelt facsipkés, tornácos házak őrzik a múlt emlékeit.
Különleges konstruktív épületegyüttes a Györgyi Dénes Iskola, a világháború után elsőként épült Magyarországon, külsejében a korabeli magyar iskolatípus megteremtője és őrzője.
A század elején platán és fűzfákkal telepített almádi Öregparkot Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrai, a Sóhajok hídja, az Örökmécses, a Véghely emlékpad díszítik. A védett növényzetű parkban található század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház.
Nem kevés olyan értékkel rendelkezik a város, amely semmiféle védelem alatt sem áll. Ilyenek például a vörösberényi és az almádi temetőben lévő, vörös homokkőből készült síremlékek.
A város területén található keresztek mindegyike valamire emlékeztet, valakinek, vagy valaminek az emlékére készültek. A legismertebb a Nepomuki Szent János szobor.
Baross Gábor emléktábla, Baross G. u. 20.

Bauxitkutatók emléktáblája, Dr. Óvári F. u.

Csikász Imre emléktáblája, Csikász I. lépcső

Díszkutak Piactér, Vörösberény - Mandulás

Dukai Takách Jenő emléktáblája, Kölcsey u.

Horváth József emléktáblája, Thököly I. u. 4.

Hősi emlékmű, Kossuth u., Baross G. u., Kálvin u.

Kánya Kálmán emléktábla, Bajcsy Zs. E. u. 33.

Kompolthy Tivadar emlékmű, Kompolthy u., Martinovics I. u.

Kossuth Lajos szobra, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Dr. Lenkei Vilmos Dani emléktáblája, Dr. Óvári F. u.
Magtár Borok Háza, Thököly u. 1. balatonalmadi

Millenniumi Kereszt, Szent István Park

Mozdony és alagút, Budai Nagy Antal u.

Nepomuki Szent János szobor, Veszprémi út, Lehel u.

Dr. Óvári Ferenc emléktáblája, Dr. Óvári F. u.

Pannónia Aqua szobor, Szent István Park

Petőfi Sándor szobra, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)
II. Rákóczi Ferenc szobra, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Sóhajok hídja, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Sörény Kerekeskút Dózsa Gy. út

Örökmécses, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Váth János szobra, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Véghely Dezső emlékpad, Szent Erzsébet-liget (Öregpark)

Zsák vendéglő emlékoszlopai, Szent István Park
 


www.balatonalmadi.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!